Goeiemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen in de wereld die je vandaag moet weten.
1. De kabinetsformatie ziet er uit als een onoplosbare puzzel. Nu de poging met GroenLinks is mislukt, wil het ‘motorblok’ om tafel met de SP. Maar die partij heeft de VVD uitgesloten.
2. De nieuwe president en premier van Frankrijk hebben het laagste vertrouwen van het Franse volk in 20 jaar. Zo’n 45 procent van de kiezers zegt er vertrouwen te hebben dat Macron de problemen van Frankrijk kan oplossen. 36 procent van de kiezers heeft vertrouwen in Edouard Philippe, de onlangs benoemde premier.
3. Donald Trump bezoekt vandaag Saoedi-Arabië. Volgens de Saoedische minister van buitenlandse zaken zal het bezoek de band tussen de landen versterken, met name op het gebied van de strijd tegen terrorisme en handel.
4. Uber heeft een nieuwe dienst gelanceerd voor vrachtwagens. De nieuwe dienst – zeker niet de eerste in zijn soort – begint klein; de vrachtwagens rijden alleen tussen de Amerikaanse steden Dallas, Houston en Austin.
5. Facebook moet een boete van 110 miljoen euro betalen van de Europese Commissie, omdat het misleidende informatie zou hebben gegeven rond de aankoop van Whatsapp.
6. De Chinese internetgigant Alibaba heeft zijn winst bijna zien verdubbelen verdere groei in online shoppen. De nettowinst beschikbaar voor gewone aandeelhouders steeg met 98 procent naar 10,65 miljard yuan (1,39 miljard euro).
7. Het Griekse parlement heeft ingestemd met een nieuwe bezuinigingsronde van 4,9 miljard euro, terwijl er in Athene rellen plaatsvonden uit protest tegen de maatregelen. De bezuinigingen zijn een voorwaarde van de EU en het IMF voor de beschikbaarstelling van nog eens 7,5 miljard aan steun.
8. Theresa May zegt dat er grote gevolgen zullen zijn voor Groot-Brittannië als er geen goede Brexit-deal wordt gehaald. De komende vijf jaar zullen de meest uitdagende jaren in het leven van de Britten worden, aldus de Britse premier.
9. Nederlandse consumenten zijn in mei wat minder positief, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is de eerste daling van het consumentenvertrouwen in bijna een jaar.
10. De voormalige vicepresident Joe Biden vond Hillary Clinton nooit een erg sterke kandidaat, hoewel hij wel zijn steun voor haar heeft uitgesproken. Hij vond zichzelf wel een erg goede kandidaat, zo zei hij op een conferentie.